måndag 18 februari 2008

Radio, krönika etc

I fredags pratade jag om "Kungamordet" i radio. Om inte länken funkar kan man gå till arkivet, välja fredag 15 februari och klicka på blocket mellan 10.30-11.00 och spola fram en kvart eller så.

Jag har även skrivit en krönika om serien som publiceras i diverse tv-bilagor, men inte, i alla fall vad jag vet, på nätet.

Btw, "Kungamordet" börjar i kväll (måndag 18 februari) på SVT1 20.30

Slå tillbaka där det smärtar som mest

Vill man berätta för mycket riskerar man att inte säga något alls. "Kungamordet" balanserar på gränsen. Det handlar om spelet bakom rikspolitikens kulisser, om hederskulturer och hustrumisshandel. Men den röda tråden är tillräckligt stark för att hålla ihop historien.
Precis som i "Kronprinsessan" handlar det om kön och makt. Då åkte Charlotte Ekeblad (Alexandra Rapaport) på smällar som nybakad miljöminster. Kvinnorna i "Kungamordet" får ta emot stryk i traditionell form.
Här finns Linda (Marie Richardson) som misshandlas av sin man och Yasmine (Sheraye Esfandyari) som tampas med släktens dåraktiga föreställningar om hur en ung kvinna bör bete sig.
Men "Kungamordet" är inte en katalog över kvinnliga offer. Det handlar snarare om att lära sig att stolt slå tillbaka där det smärtar som mest.
Någon som kan den konsten är Elisabeth Meyer. Suzanne Reuter är fenomenal i rollen som en svensk järnlady. Elisabeth Meyer är den listigaste och giftigaste av alla politiska högdjur. Så fort hon är med i bild höjs kvaliteten på "Kungamordet". Det får en att längta efter en serie med henne i centrum.
Och den kommer förmodligen. Hanne Vibeke Holsts (vars romaner ligger till grund för både "Kronprinsessan" och "Kungamordet") nästa bok i serien heter "Drottningoffret". De får jobba hårt för att fälla Elisabeth Meyer.

Inga kommentarer: