måndag 16 juni 2008

Go west

Häromkvällen var vi i Sausalito på andra sidan Golden Gatebron. Vi granskade menyn utanför en restaurang med en förmodligen fantastisk utsikt över San Francisco bay när en kvinna kom fram till oss. What ya lookin for, sa hon och vi sa nåt att äta och hon sa att i så fall borde vi gå över gatan till Angelinos. Fast det berodde ju på vad vi var ute efter. "Well this place looks like it has a nice view over the bay, sa jag på min skolengelska. Are you here on honeymoon, undrade hon. Nej, vi är bröder, svarade jag. Well then, vad ska ni med utsikten till då? Ät på Angelinos och så kan ni kolla på Bayen sen. Allright.

Mötet med damen i Sausalito berättar om två av de många, många saker som gör det här landet till världen bästa. 1: Hon var varken full eller galen, ändå började hon prata med två främmande människor. 2: Hon frågade om vi var på smekmånad som om det inte hade varit konstigare än att vi skulle varit i SF för WWDC. Som man i Sverige kanske skulle ha kunnat drista sig till att fråga en ung kvinna och man utanför en restaurang en sommarkväll. Fast, okej, nummer 2 kanske har mer med San Frandisco att göra än USA.

I dag (måndag) klockan 5 P.M. vigs Phyllis Lyon och Del Martin i San Francisos City Hall. De var först ut även 2004 då stadens borgmästare bestämde att människor av samma kön fick gifta sig. Det beslutet förklarades senare ogiltigt av Kaliforniens högsta domstol med anledning av att borgmästaren hade överskridit sina befogenheter.

Tidigare i våras beslutade dock Kaliforniens högsta domstol att människor av samma kön får gifta sig med varandra. 1948 var samma domstol först med bestämma att det gick emot konstitutionen att inte tillåta män och kvinnor av olika raser att gifta sig med varandra. Det beslutet låg långt före den allmänna opinionen både i landet och i staten. Först 1968 fattade USA:s högsta domstol ett liknande beslut.

I november får kalifornierna rösta om ett tillägg till konstitutionen. Tillägget går ut på att förbjuda äktenskap mellan folk av samma kön. Det är en av många viktiga frågor som kalifornierna och amerikanerna har att ta ställning till i november.

Läs mer om bröllopen på San Francisco Chronicles webb.

Inga kommentarer: