torsdag 10 januari 2008

Det är inget annat än en G-sakUnder några år på nittiotalet hade den brittiska tidningen Hip hop connection årsbästalistor där de förutom det vanliga med årets album etc även utsåg The most important person in the world. Läsarna fick rösta och "my mom" fanns alltid med på en ganska hög placering. Men det var Ice Cube som vann. År efter år.

Så var han ju också förbannat viktig på den tiden. Men efter "The Predator" och "Lethal injection" har det väl varit lite sådär med kvaliteten både konstnärligt och kommersiellt.

Men gammal är äldst. O'Shea Jackson är fortfarande "straight outta Compton, crazy motherfucker named Ice Cube". Fast kanske med lite mer livserfarenhet och lite mer att säga. Även om han redan under NWA-tiden framstod som den smartaste gangstern i Los Angeles.

I "Gangsta rap made me do it" tar han upp ett ämne som märkligt nog fortfarande är aktuellt. Det handlar om de människor som på fullaste allvar påstår att musik kan få människor att bli brottslingar, knarkare och hela bostadsområden att förvandlas till slitna getton. Och det är ju märkligt att det här alltid är en diskussion när det gäller svart musik. Som någon, jag minns inte vem, påpekade: var det någon som trodde att Eric Clapton hade skjutit sheriffen när han sjöng "I shot the sheriff"? Kanske fanns det en och annan som trodde på Bob Marley, men med Clapton - nej, självklart inte, det var ju bara en låt.

"Gangsta rap made me do it" är hur som helst ett mycket trevligt livstecken från en av västkustens finest.

Och här har vi en av Ice Cubes bästa. Även om jag föredrar den lyckligt souliga och soliga remixen.

2 kommentarer:

gunilla sa...

min sak? hehe. skojja ba. kolla in fridas myspace, fin ny video.

Andreas sa...

ok, ska kolla på den!