måndag 8 oktober 2007

Genom Labyrinten mot en ljusnande framtid

På ljudspåret till SVT:s Andra avenyn rullar The Cures "Friday I'm in love". I TV4:s Labyrint spelas Shout out louds "Impossible". Man skulle kunna göra en poäng här. Man skulle kunna vara lustig och tala om original och kopior. Det kan också sägas så här: förlegat vs modernt.

SVT satsar sina rara licenskronor på en evighetssåpa där några av de bärande rollerna delats ut som priser i en talangtävling (det sista är visserligen nytt, men som SVT kommer att visa lite senare i höst med "Sanningen om Marika" så är allt nytt inte bra). Och TV4 pumpar in reklampengar i en säsongsbaserad dramaserie med nästan genomgående bra skådespelare.

Ser vi ett brott i svensk tv-historia här? Säga vad man vill om public service, men hittills har de varit överlägsna de svenska kommersiella kanalerna när det gäller att producera dramaserier. Men så blir det höst 2007 och TV4 – det är TV4, spel och dobbelkanalen, vi snackar om här! – sänder en svensk sitcom – Ett gott parti – som det går att skratta till och en dramaserie som i alla fall inte får en att skämmas. Nä, fan, jag ska säga det rent ut även om jag kommer att få äta upp det längre fram: jag tror på Labyrint. Det finns givetvis en del brister, men de två första avsnitten lovar gott. Som man en gång i tiden – jag tror att det kallades tidigt 1990-tal – brukade säga om musik från det här landet: bra för att vara svenskt.

Labyrint har premiär torsdag 11 oktober.

1 kommentar:

Johan Karlsson sa...

Mmm, kan kanske bli lika bra som Medicinmannen.

Men Cure är väldigt mycket bättre än Shout out louds.