onsdag 4 april 2007

Välkommen hem Fitz


Den utlovade texten om Crackers comebackavsnitt finns här.Programmet sänds annandag påsk på TV4 klockan 21.00. Kjell Häglund, briljant som alltid, har skrivit om serien här. Det var dock innan det nya avsnittet spelades in.

070412: Eftersom dagenstv.com inte har något arkiv så lägger jag nu upp texten här:


En spark mellan benen på Blair och Bush
Robbie Coltrane har de senaste åren gjort sig känd som mysig vaktmästare i ”Harry Potter”-filmerna. Men det är som Edward ”Fitz” Fitzgerald han kommer att gå till tv-historien. ”Cracker” – serien om den självupptagne, cyniske och superintelligente kriminalpsykolgen vid Manchesterpolisen – gick i graven för en sisådär tio år sedan. I slutet på förra året gjorde den comeback i brittisk tv – om än bara för ett avsnitt.

Fitz har tillbringat det senaste decenniet i Australien. Han återvänder hem för att föra sin dotter till altaret. Passande nog sker ett mord som visar sig vara mycket komplicerat. Polisen kontaktar Fitz som givetvis tar tillfället i akt att slippa tillbringa tid med barn och barnbarn för att istället umgås med snutar och skurkar.

”Cracker” har ingenting med mordgåtor att göra. Brottet i sig är sekundärt. Det är givetvis en fröjd att få se Fitz i aktion igen – kedjerökande, whiskysvepande och med briljanta analyser av allt och alla runt omkring honom – men det handlar också om frän samhällskritik. ”Cracker” är en spark mellan benen på Tony Blairs Storbritannien och George Bushs USA. Comebackavsnittet är en lektion i nutidshistoria som tar vägen via Nordirland, Afganistan, Irak och landar i nutidens Manchester. Sätt er i skolbänken på annandag påsk kl 21.00, då TV4 sänder avsnittet.

Inga kommentarer: