tisdag 27 mars 2007

Family affair


Aprilnumret av Vanity fair innehåller en lång artikel (delar av den finns på deras web) om "Sopranos" och dess skapare David Chase. Och Annie Liebovitz har fotat ett galet snyggt utvik – jag gillar särskilt det på de karaktärer som sover med fiskarna.

Artikeln är intressant av flera skäl. Dels ger den en samma bakgrundsinfo som "Curb your enthusiasm" gav till "Seinfeld", d v s att Larry David hade baserat framförallt George Costanza på sig själv. David Chase är, som någon säger i artikeln, inte en "moody guy" utan "always in a bad mood". Beskrivningen av hans mor passar perfekt in på Livia Soprano.


I artikeln framgår det också indirekt hur låg status tv fortfarande har jämfört med film. David Chase har med Sopranos gjort något av det mest nyskapande och framgångsrika drama som någonsin visats på tv. Sopranos – och många andra tv-serier för den delen – är mycket mer intressant än film. Men David Chase är inte nöjd. Under hela sin karriär har han strävat mot den stora duken. Han kan inte ge sig själv det erkännande många andra ger honom. Kanske är det en generationsfråga. David Chase är 61 år. Han växte upp under en tid då den konstnärliga avståndet mellan tv och film var som mellan hötorgskonst och Rembrandt. Allt det har ändrats nu. Det inleddes visserligen före Sopranos, men David Chase var en av dem som verkligen högg fram guldåldern för tv. Det är där vi befinner os nu.

Nu när Chase skrivit det sista kapitlet i historien om Sopranos – man kan ju alltid hoppas på en återkomst om tio år, som ett återförenat E street band ungefär, med Paulie hämtandes beskyddararvoden med en rullator, å andra sidan kanske det bara blir Gudfadern 3 av alltihop – kommer han kanske äntligen att få göra långfilm. En jävla tur för oss att han inte fick göra det tidigare.


De sista avsnitten av "Sopranos" börjar sändas i USA den 8 april. I Sverige visar SVT avsnitten tidigast i augusti.


Senaste VF innehåller även en massa annat godis: en lång artikel med bakgrunden till mordet på Litvinenko, reportage om fängelsegäng i Sao Paolo och ett fotoreportage från de senaste 55 årens amerikanska presidentstaber med mera.

Inga kommentarer: