fredag 18 maj 2007

Bondbashing


I veckans krönika på dagenstv.com ger jag mig på Bondfilmerna. Jag ger även ett förslag på ersättare i rollen som västvärldens försvarare.

Länken är inaktuell. Krönikan följer nedan.

Bond är alltid Bond – som bäst ett flyktigt nöje. ”Casino Royale” var förvånansvärt väl genomarbetad och Daniel Craig mycket välkommen, men en film ger ingen syndaförlåtelse. Utifrån utmärkta grundingredienser har man kokat ihop en serie filmer som inte bara är förutsägbara utan också väldigt korkade.

För att bara ta ett exempel: skurkarna. Deras mål är oftast totalt världsherravälde, men varför och vad de ska göra med makten är högst oklart. Frånvaron av avsikter döljs i stället bakom ett
ondskefullt skratt.Tack och lov finns det andra brittiska gentlemän som ensamma för en kamp mot världens ondska.

I BBC:s thrillerserie ”State within” hamnar den brittiske Washingtonambassadören Sir Mark Brydon i en konspiratorisk härva av storpolitik och vapenhandel. Förutom högklassigt drama är ”State within” en problematisering av den vänskapliga relationen mellan Storbritannien och USA. De senare representeras av en ruskig hök till försvarsminister mästerligt spelad av Sharon Gless.

”State within” kan liknas vid en blandning av ”Vita huset” och ”24”. Historien får det mesta i genren att lika ett nummer av Agent X9. Eller en Bond-film. Med tanke på den anglofili som präglat svensk tv i vår – ”Life on mars”, ”Green wing”, ”Mrs Pritchard” etc – vore det passande om någon kanal kunde kröna denna vår med ”State within”.

för övrigt...
...ska SVT ha en eloge för att de visar den briljanta serien ”The comeback, men smisk för att de gör det på lördagar kl 19.30.
Tv-serier ska visas i primetime på
vardagar eller inte alls.

Inga kommentarer: