torsdag 24 maj 2007

Näthat


Bengt Ohlssons krönikor i DN på stan brukar vara underhållande läsning. Dagens spalt är lika välskriven som vanligt, men ämnesvalet är lite trist. Benke ger sig på internet i allmänhet och wikipedia och bloggosfären i synnerhet. Krönikan är trist på ett typiskt kvällstidningsmanér: vi skriver om sådant som folk redan vet och redan tycker men vi formulerar det lite bättre. Krönikan känns som ett resultat av idétorka. En standardtext att dra fram ur rockärmen när skrivkrampen tar över.

Men. Bortsett från krönikans unkna tendens så finns där en snygg liknelse vad gäller bloggar:

I Martin Scorceses "King of comedy" har Rupert Pupkin byggt en pratshowstudio i sin källare, med dockor som gäster och sidekicks och en fondtapet bestående av skrattande ansikten. I bloggarna sitter Ruperts ättlingar i miljontal och Leker Tidning eller Leker Bok, och de gör det gravallvarligt och självtillräckligt och har kopplat upp sig till andra Rupertar och ägnar dagarna åt att bekräfta varandra och idissla sina trivialiteter till en allt vattnigare välling.


Det är ju en dyster bild Bengt Ohlsson ger av bloggosfären. Formulerad von oben i DN-skrapan dessutom. Men ändå en liknelse som både är smart och stämmer väl överens med det många av oss sysslar med på nätet.

Å andra sidan. "Leker tidning" och "idissla trivialiteter" är lite väl tunga stenar att kasta i ett glashus som DN på stan. Särskilt med tanke på att Bengt Ohlsson aktuella spalt är ett utmärkt bevis på att det går att göra det i klassiskt pappersformat.

1 kommentar:

benedicte sa...

Hej! jag vattnar också ut lite i den där vällingen...! Men det är roligare än att gnälla över internet iallafall! Kul att läsa dina ord. Jag hinner inte läsa alla men nu vet du att jag har varit förbi iallafall! mvh Peace & Love ( i Borlänge.) Ikväll: Iggy.
nu fick jag en tanke, tänk om du är här!?